Natuur, history en cultuur

Salviac - Het dorpje Salviac ligt in een prachtige streek in Frankrijk, op steenworp afstand van de mooiste toeristische plaatsen van Lot en de Périgord Noir. Het gebied wordt gekenmerkt door de prachtige combinatie van natuur, historie en cultuur. 

Vrouw bij waterput Salviac Frankrijk

Je vindt hier de karakteristieke, met eiken begroeide kalkhoogvlaktes en fraaie kanstanjebossen die met varens en mossen begroeid zijn. Je zwerft - te voet, te paard of op de fiets - over landwegen en kronkelpaden. Je neemt een verfrissende duik in een van de vele plans d'eaux of je slentert door wéér een charmant dorp met een rijk erfgoed aan schitterende huizen met duiventillen (pigeonniers), herdershutjes (gariottes), middeleeuwse kerken en kastelen. Je bezoekt de wijngaarden in de buurt van Cahors en sluit de dag af met een mooi glas wijn en kaas. Je geniet van de culinaire specialiteiten waar deze regio om bekend staat: truffels, kastanjes, paddestoelen en foie gras. 

Les plus beaux villages de France

Vanuit Salviac kun je een bezoek brengen aan de mooiste dorpen van Frankrijk. Maar liefst acht dorpen van de Lot staan op de prestigieuze lijst van Les plus beaux villages de France en de meeste daarvan hebben wij inmiddels bezocht. We weten dus uit ervaring dat niemand ongevoelig zal zijn voor de bekoring van de bruine pannendaken, okerkleurige stenen, gebeeldhouwde ramen en karakteristieke duiventillen!

Voorzieningen in Salviac

Vanuit de Gîte de Orange loop je via het bospad gemakkelijk naar het dorp Salviac. In het dorp zijn volop voorzieningen, zoals een gezellige pizzeria, een apotheek en een in 2022 geopende supermarkt (U Express).

Heb je even geen zin om zelf te koken, dan biedt de landelijke keuken van de Lot zeker alternatieven. De regionale bevolking is tamelijk sober, en daardoor is de menukaart van de meeste restaurants lekker, maar simpel. Bent u een liefhebber van eend (canard) of een goede entrecote, dan komt u hier volop aan uw trekken.

Maar soms wil je iets speciaals, iets memorabels. Daarom zijn we met vrienden de regio ingetrokken om de echte culinaire pareltjes te ontdekken. We vonden ze, vaak verscholen langs bochtige wegen en oude boerderijen, en deze eetgelegenheden zijn écht goed. Probeer maar!

Oude muur met bloemen
Interieur kerk Salviac Frankrijk
Roos tegen muur van een huis in Salviac