Betoverende Bedevaartsplaats in de Dordognevallei

Rocamadour - Dit stadje, gebouwd op een steile rots is indrukwekkend. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken met een treintje naar boven, maar wij kiezen altijd voor de pelgrimsroute. Kom je dan moe maar voldaan boven, dan is het de hoogste tijd voor een mooi glas wijn. Al in de 12e eeuw reisden pelgrims uit heel Europa hiernaartoe, omdat het dorp de relikwieën van de beroemde kluizenaar Saint-Amadour bevatte. Anderen lieten zich inspireren door het onbreekbare Durandal-zwaard, dat volgens de legende in Rocamadour zou liggen. Tegenwoordig staat deze stad op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Rocamadour op een steile rots

Rocamadour, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is een van de meest betoverende en spirituele plekken in de Dordognevallei. Deze middeleeuwse bedevaartsplaats, gebouwd op een steile rotsklif, trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen aan met zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en spirituele betekenis.

Het meest opvallende kenmerk van Rocamadour is de verticale opstelling van zijn heiligdommen en kapellen, die langs de rots omhoog klimmen en eindigen bij de vermaarde Zwarte Madonna in de Chapelle Notre-Dame. Pelgrims maken de traditionele beklimming van de 216 treden tellende 'Grand Escalier' als een daad van boetedoening en toewijding.

Naast zijn religieuze betekenis biedt Rocamadour ook een schat aan historische bezienswaardigheden, waaronder de ruïnes van een middeleeuws kasteel, oude kerken en kloosters, en sfeervolle straatjes vol met ambachtelijke winkels en restaurants die lokale specialiteiten serveren.

De prachtige ligging van Rocamadour, hoog boven de Alzou-kloof, zorgt voor adembenemende uitzichten over de groene vallei en de omringende natuur. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen door het schilderachtige landschap, boottochten maken op de rivier de Dordogne en de rust en sereniteit van deze magische plek ervaren.

Rocamadour is niet alleen een bestemming voor gelovigen, maar ook voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en natuur. Een bezoek aan deze spirituele oase in de Dordognevallei is een onvergetelijke ervaring die de ziel raakt en de geest verheft.